Nieuws

2 x Trees Ruijs tentoonstellingen in Heerlen

1. Tentoonstelling : MOEDERDIER van 5 juni t/m 24 oktober 2021

SCHUNCK Glaspaleis, Aad de Haas Zaal (0, richting Muziekschool) Bezoek: gratis

Trees Ruijs & Aad de Haas

Daar waar in de Aad de Haas-zaal doorgaans werk vanuit een mannelijk perspectief getoond wordt, staat tijdens deze editie de vrouwelijke beeldend kunstenaar Trees Ruijs centraal. MOEDERDIER is de titel van een serie monotypes van Ruijs uit de jaren ’80. Deze werken gaan over vrouwelijke lichamelijkheid. Werken van Aad de Haas, in wiens oeuvre de vrouwelijke vorm veelvuldig voorkomt, vormen een contrapunt voor de beeldtaal van Ruijs.

Lees verder https://schunck.nl/agenda/moederdier/

Parallel aan de tentoonstelling MOEDERDIER in SCHUNCK presenteert het Trees Ruijs Huijs museum een tentoonstelling rondom het thema emancipatie.

2. Tentoonstelling: EEN WEG NAAR EMANCIPATIE van 1 augustus t/m 8 maart 2022

Museum Trees Ruijs Huijs (Carbon 6, Kloosterweg 1 Heerlen) Bezoek: € 6,00 p.p.

Trees Ruijs werkte onder haar meisjesnaam, voor haar tijd heel vooruitstrevend, want ze was getrouwd met Jan Vonk. Beiden deden de schilderafdeling op de Academie voor Beeldende Kunsten in den Haag. In tegenstelling tot vrijgevochten kunstenaars uit hun studietijd, waren Trees en Jan aangesloten bij de Katholieke kring waar ze bijvoorbeeld een cursus kregen HOE goed katholiek verloofd te zijn. Trees begon aan haar huwelijk met traditionele ideeën, een goede huisvrouw en moeder zijn. Gaandeweg bevrijdde zij zich van deze rol en ontwikkelde zich tot een geëmancipeerde, vrije vrouw. Voor Trees was werken een noodzaak, een manier om zich te uiten. Door vorm te geven aan haar gevoelens en gedachten in beeld, kon zij geestelijk gezond blijven, worden. Haar werk getuigt van de ontwikkeling die zij doormaakte.

De tentoonstelling kan bezocht worden via geleide rondleidingen op aanvraag tijdens de hele tentoonstelling periode. In de periode van 1 augustus t/m 24 oktober is de rondleiding langs beide tentoonstellingen. Start bij Schunck, tentoonstelling Moederdier waarna gewandeld wordt naar Carbon6 waar de tentoonstelling EEN WEG NAAR EMANCIPATIE wordt bezocht. Voor groepen van 8 tot 15 personen. Kosten € 10,00 p.p. Datum en tijd in overleg. Voor informatie en afspraken:  info@treesruijshuijsmuseum.nl

In de periode van 25 oktober t/m 1 maart 2022 is de rondleiding alleen in Carbon6.

Van 1 september t/m 31 oktober 2021 is de tentoonstelling geopend tijdens weekdagen van 12 u tot 16 u.

Van 1 november t/m 8 maart 2022 zullen er rond de tentoonstelling thema bijeenkomsten zijn rond het thema Emancipatie. Hierover later berichtgeving.

8 maart 2022 is er een eindmanifestatie op Wereld vrouwendag in het museum.

Prins Bernard Cultuurfonds Mobiele Collecte 2021

van 28 mei 2021 t/m 5 juni 2021

Trees Ruijs Huijs museum heeft uw steun hard nodig in deze barre tijd voor de cultuur. Help ons gul om te blijven bestaan, we hebben dit jaar nog € 3000 nodig.

HOE??? U ontvangt vanaf 28 mei a.s. een steun verzoek per WhatsApp of per e mail.

Voorbereiding tentoonstelling in Carbon6 van ‘EEN WEG NAAR EMANCIPATIE’

2021: NA CORONA 2x TREES RUIJS TE ZIEN IN HEERLEN

Het museum Trees Ruijs Huijs en Schunck presenteren respectievelijk 2 exposities met werken van Trees Ruijs. Te weten:  ‘Een weg naar emancipatie’ en ‘Moederdier’. Zodra coronamaatregelen dat mogelijk maken gaan ze van start. Beide exposities geven inzicht in haar worsteling om zich als vrouw tot een vrij mens te ontwikkelen.

Trees Ruijs’ werk is niet alleen interessant op het artistieke vlak. De tentoonstelling ‘Een weg naar emancipatie’ laat zien, dat een traditionele huisvrouw gedurende haar leven een worsteling levert met al datgene dat zij voelt als haar opgedrongen door opvoeding, kerk, huwelijk en oorlog, hiermee afrekent en haar werk daarvan laat getuigen. Trees heeft zich waarlijk bevrijd, niet alleen als mens, maar ook als kunstenaar. Zij blijft een inspiratie voor velen.

Moederdier

NIEUW : EXPOSITIE CORONASMAAK t/m 10 januari 2021

Kunstenaar Rob Hanssen presenteert zijn schilderijen en tekeningen in het Trees Ruijs Huijs Museumn. Hij toont in zijn werk zijn gevoel over de coronacrisis. De titel is CORONASMAAK. We zien geen onzichtbare virusdeeltjes maar een geschilderde kroon (la corona) bestaand uit vliegen. De geplaagde mens heeft een kroon als een koning, en de hele persoon is soms uit vliegen opgebouwd. Er zijn mondkapjes waar gaten in vallen. Het is de mens die zich koning voelt, die in de problemen komt. Ondanks het onderwerp is er sprake van pure schoonheid. Te zien op zondagen van 14:00 – 17:00 uur en op ander dagen op afspraak via 0637199283. 

De kunstenaar zal dan aanwezig zijn. Gratis entree. 

TERUGBLIK OP DE ‘JAPPENTIJD’

Deze expositie wordt geopend op zaterdag 15 augustus a.s. ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding van de Japanse bezetting van Nederlands Oost Indië. Wnd. burgemeester Emile Roemer zal de expositie openen.

Van 16 augustus t/m 15 november 2020 is deze expositie voor publiek geopend wekelijks van donderdag t/m zondag van 12.00u tot 16.00u.

Beste bezoekers, u hoeft bij ons niet te reserveren. Bij de entree wordt het maximum aantal bezoekers (20 personen) gereguleerd. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden. De entreeprijs is €6,00. Graag gepast betalen bij binnenkomst. Wij volgen het coronaprotocol van het RIVM voor musea. De tentoonstelling heeft een vastgestelde eenrichtingsroute. U volgt de route pijlen. Houdt altijd rekening met uw medebezoekers. Houdt 1,5 m afstand van elkaar.

Laatste rondleidingen door Maaike Vonk op zaterdag 22 februari en zaterdag 29 februari om 12.00u zaal open 11.45u.
Entree €7,50 aanmelden info@treesruijshuijsmuseum.nl

Deze ruimte wordt ingericht voor het Museum Trees Ruijs Huijs